Pretvorite posetioce web stranice u potrošače

Objavio:

Pitanje koje muči veliki broj preduzetnika koji posluju na internetu. Ostvarite profit na internetu.


Pretvorite posetioce web stranice u potrošače

Šta potrošači stvarno žele?

Pronaći šta potrošači stvarno žele je početak i kraj Vaših marketing strategija. Ukoliko ovu stavku izvršite na pravi način, kasnije možete praviti i greške u poslovanju, a Vaša prodaja će i dalje biti na zavidnom nivou. Ukoliko ovu stavku ne izvršite kako treba, poslovanje neće ići kako bi trebalo, bez obzira na ostalo.

Ukoliko nudite usluge i direktno ste u dodiru sa klijentima, ova stavka biće relativno laka. Pričajte sa klijentima o njihovim problemima, izazovima, željama itd... Dozvolite im da Vas navedu na Vaše usluge koje potrošači stvarno žele. Na osnovu slušanja klijenata možete doći do novih saznanja koje će Vam pomoći da razvijete nove usluge i proizvode u skladu sa željama potrošača.

Ukoliko prodajete proizvode ili usluge bez prevelike interakcije sa Vašim potrošačima, malko je teže ali je i dalje izvodljivo. Uhvatite svaku priliku da se sastanete sa Vašim potrošačima i razgovarate sa njima - kako u "stvarnom životu", tako i preko socijalnih mreža.

Ispitati želje potrošača je proces koji zahteva pokušaje i eventualno greške iz kojih će te učiti. U nastavku su dva pitanja koja će Vam pomoći da brže dobijete odgovore:

  • Proizvodi ili usluge koje moje klijente najviše zanimaju su?
  • Proizvodi ili usluge koje potrošači kupuju kod konkurencije, a Vi možete da ih učinite boljim?

Kada posetioc ugleda prvu stranu na Vašem web sajtu, šta prvo zapazi? Da li Vaš sajt izgleda profesionalno ili amaterski? Da li je ažuriran ili zastareo? Postavite na prvu stranicu usluge ili proizvode, a takođe i informacije za koje znate da će posetioca zanimati.

Dajte im do znanja da je web sajt na koji su došli biznis web sajt. Jasno pokažite da želite da oni kupuju od Vas.

Nemojte reći: Ćao ja sam Aleksandar, ovo je moj web sajt na kojem možete pronaći moj portfolio. Uživajte u razgledanju mojih sadržaja. Hvala
Recite: Ćao ja sam Aleksandar Lazović, Web Programer i Dizajner iz Beograda. Pozovite me ukoliko želite profesionalan web sajt koji će Vaše poslovanje podići na viši nivo.

Ponuda usluga i proizvoda mora biti jednostvna i jasna

Šta želite da posetioci vide kada dođu na Vaš web sajt? "Kupi proizvod" ili "Angažujte me" bi trebalo da bude na vidljivom mestu. Ponudite im proizvod ili uslugu atraktivno, tako da je "zanimljivo" kliknuti na dugme KUPI. Učinite sve da im olakšate kupovinu Vašeg proizvoda.

Pokažite im šta i kako prodajete

Ukoliko prodajete proizvod, pokažite potrošačima dimenzije, karakteristike (bitne za potrošača, nemojte preterivati), kako nakon kupovine proizvod dolazi do potrošača (način slanja, lično preuzimanje itd.), trajanje isporuke, proces refundiranja i načine plaćanja i sl.

Ukoliko izvršavate usluge, pokažite potrošaču koliko traje izvršavanje te usluge, šta će te tačno uraditi, kako će te to izvršiti i ako potrošač nešto treba da uradi, jasno mu stavite do znanja. Naravno, ovakav način prezentacije variraće od projekta do projekta i od usluge do usluge ali pokušajte da napravite neki šablon tako da potrošaču uprostite ceo proces Vašeg poslovanja.

Imajte na umu da nešto što je očigledno za Vas, za potrošače nije. Ukoliko im obezbedite veliki broj informacija u jednostavnom prikazu, veća je i šansa da će posetioci sajta sarađivati sa Vama.

Postaviti cenu ili ne?

Ukoliko prodajete fabričke proizvode, kreativne proizvode ili usluge, predlažem Vam da na web sajt postavite cene. Npr: cena neke slike može biti od 1000  do 1.000.000.000 dinara. Niko ne želi da mu bude neprijatno ili da se oseti siromašno ukoliko upita za cenu. Postavljanje cena će izvršiti selekciju Vaših potrošača i eliminisati odmah one koji ne mogu priuštiti kupovinu Vaših proizvoda (bez ikakvih neprijatnosti).

Ukoliko prodajete usluge za koje znate da mogu da variraju od klijenta do klijenta, a i dalje želite da izvršite selekciju klijenata, ponudite im pakete Vaših usluga sa različitim cenama. Tako će te svakom klijentu staviti do znanja na koje usluge ostvaruje pravo i uz koju cenu.

Ukoliko prodajete usluge ili proizvode velikim kompanijama, bogatim individuama, ili prodajete neka umetnička dela, nikako ne savetujem da postavljate cene jer je Vaše ciljno tržište specifično i uglavnom takvi klijenti ne žele da se zna koliko su novca izdvojili za neki proizvod ili uslugu.

Preporuke potrošača Vaših usluga

Možda mislite da su preporuke potrošača izlizana pojava na web sajtovima, ali statistike pokazuju drugačije.

Zamolite Vaše najbolje klijente za preporuku, iznenadićete se koliko će Vam pomoći. Pokušajte da ih ubedite da budu što precizniji u izjavi (šta im se svidelo u poslovanju sa vama, koji Vaš proizvod najviše upražnjavaju itd.). Slike, Linkovi, pa čak i video klipovi učiniće Vaše preporuke verodostojnijim.

Ponudite im besplatno informisanje o proizvodima

Istina je da će bilo ko kupiti nešto pri prvoj poseti web sajta. Ovo je posebno tačno kada je reč o sofisticiranim proizvodima i usluga o kojim je potrebno puno razmišljanja.

Pored jasnog postupka kupovine, i jasnog predstavljanja proizvoda, ponudite im besplatno prijavljivanje na newsletter sistem, besplatnu registraciju ili praćenje na nekoj od socijalnih mreža. Kasnije će te uz pomoć ovih medija obaveštavati potencijalnog kupca o novim proizvodima, novim uslugama i aktuelnostima iz Vašeg poslovanja i pokušati da ga privučete da postane Vaš klijent.

Javna je tajna da su mailing liste i dalje jedna od najmoćnijih kanala prodaje za mala preduzeća. Stvaranje jedne velike mejling liste bi trebalo da Vam bude jedan od prioriteta ukoliko želite da se bavite poslovanjem na internetu.

 

Pokušajte da razmišljate kao potrošač, to je ujedno i najvredniji savet koji biste dobili od svakog marketing eksperta. Samo tako će te uspeti da zadovoljite potrebe koristnike Vašeg web sajta i ostvarite profit na internetu.


Pratite nas:

Facebook icon Twitter icon Linkedin icon Google plus icon Rss icon

Želite profesionalan web sajt?

Predstavite biznis na pravi način!

Čekamo Vaš poziv!

IZRADA SAJTOVA SRBIJA

Detaljnije

Prijatelji sajta

Web Dizajn Srbija

Web Dizajn Srbija | Profesionalna i povoljna izrada sajta, sajt vidljiv na svim uredjajima - responsive dizajn, budite prvi na Googlu - odlična optimizacija sajta...

Yandex.Metrica