Izrada web sajta: Kako odabrati programera

Objavio:

Odgovor na pitanje koje muči sve stranke koje žele da se upuste u svet internet marketinga i predstave svoju firmu u obliku web stranice


Izrada web sajta: Kako odabrati programera

Odabir agencije ili osobe koja će izraditi Vaš web sajt je veoma važna odluka, dobar web sajt može vrlo lako uvećati Vaš profit privlačeći korisnike, dok loša web stranica može oterati potencijalne klijente.

U ovom članku pokušaću da Vam objasnim kako da odaberete dobrog web dizajnera ili programera za Vaš projekat.

Tipovi web dizajnera i programera na našem tržištu?

Predpostavljam da ne postoji neka zvanična podela, ali evo kako ja vidim stanje stvari.

 • Web sajt dizajner - je osoba koja se više bavi vizuelnim identitetom Vašeg web sajta. Pomoćiće Vam da odredite izgled Vašeg sajta, grafičke detalje, lokaciju teksta, boje sajta itd. U većini slučajeva na našem tržištu ove osobe poznaju osnove programiranja pa su pogodne da Vam izrade neki tehnički jednostavniji web sajt koji će izgledati veoma lepo. Potrebno je pogledati njegove prethodne radove i po tome oceniti kvalitet njegovog rada. Ukoliko prave dinamičke web sajtove (sa sistemom za menjanje sadržaja na web stranicama - CMS), obično to rade sa nekim od poznatih Sistema za upravljanje sadržajem kao što su Joomla, WordPress itd. Ovo može biti mač sa dve oštrice jer loš web dizajner neće umeti da ga podesi po Vašim zahtevima, odnosno dobar web dizajner će Vam veoma povoljno uraditi kvalitetan web sajt.
 • Web sajt programer - je osoba koja će sve Vaše tehničke želje sprovesti u delo (naravno ako dobro poznaje svoj posao). Ukoliko mu web dizajn nije jača strana uzima već neki gotov web sajt i menja ga po Vašim željama. Takođe dobar web programmer bi trebalo da zna da Vam uradi kvalitetnu optimizaciju web sajta. Ukoliko zahtevate imalo kompleksniji web sajt angažujte web programera.
 • Grafički dizajner - je slično kao i web dizajner samo što je više zadužen za predstavljanje Vašeg poslovanja (firme, agencije itd.) uopšte. Grafički dizajneri zaduženi su za Vaš logo, boje web sajta, izradu bannera, izradu vizit karti itd... Grafičkog dizajnera treba angažovati ako nameravate da utrošite malo više novca u Vaš marketing. Dobar grafički dizajner će Vam se sigurno isplatiti. 
 • Konsultant za internet marketing - je osoba koja će Vam pomoći najviše u oblastima kao što su: odabir ključnih reči, odabir ciljnog tržišta, načini oglašavanja itd... Generalno to je osoba koja će uopšteno odrediti Vašu marketing strategiju i pokušati da kroz Vaš web sajt privuče što više potencijalnih klijenata za Vas.


Ponekad, ako ste srećne ruke pronaćiće te sve 4 osobe u jednoj osobi.

Pisanje tekstova na web sajtovima

Pronaćiće te web dizajnere ili programere koji nude usluge pisanja tekstova za Vas. Ne bih Vam to preporučio osim ako osoba nije profesionalni konsultant za internet marketing. Pisanje tekstova je izuzetno bitno, jer je jedna od stavki rangiranja vašeg sajta na pretraživačima upravo sadržaj Vašeg sajta. Pisanje tekstova ili prepustite profesionalcima ili ga pišite sami jer ko Vaše poslovanje poznaje bolje od vas?

Koja agencija za izradu web sajta je dobra i kolika je cena tih usluga?

Za početak odlučite da li želite da radite sa nekim "oči u oči", tj. da odlazite na sastanke dok traje izrada sajta ili da dogovore obavljate putem telefona, skajpa i drugih medija. U daljem tekstu ću napisati neke stavke koje treba da znate kada da angažujete agenciju za izradu sajtova: 

 • Obratite pažnju koliko Vas pitaju o Vašem poslovanju. Svaka prava agencija za izradu sajtova trebalo bi što detaljnije da se upozna sa radom Vaše agencije ili firme, inače kako će drugačije web sajt da reflektuje Vaše poslovanje na internet. 
 • Pogledajte njihove prethodne radove, da li je struktura svakog sajta ista ili su fleksibilni po pitanju dizajna. Naravno da je agencija koja je fleksibilna po pitanju dizajna i bolja agencija?
 • Pitajte ih da li rade dizajn i programiranje web sajtova ili samo jedno ili drugo. Ukoliko jedna firma radi jedno a druga drugo, može doći do pogrešne komunikacije i prolongirati Vam izradu web sajta na nedelju dana više, a ponekad čak i na par meseci. 
 • Da li imaju definisan proces planiranja web sajta koji će Vas voditi kroz sve faze do konačnog gotovog proizvoda, odnosno web sajta ili rade na neki drugi način. Ukoliko imaju strukturni plan web sajta, umnogome će olakšati izradu sajta i jednoj i drugoj strani. 
 • Prethodno se raspitajte malo o internet marketingu i optimizaciji web sajtova za pretraživače, pa propitajte njih koliko znaju o tome. Lepo dizajniran web sajt je neupotrebljiv ako ne donosi profit .
 • Pitajte dizajnera u vezi sa cenom, da Vam da procenu koliko novca će web sajt iznositi. Ukoliko Vam odgovori na to pitanje, a nije se upoznao sa Vašim poslovanjem i nije napravio bar grubu specifikaciju Vašeg sajta, ta osoba ili agencija nije pravi izbor za Vas. U svim evropskim zemljama pa i u Srbiji cena osnovnog prezentacionog web sajta kreće se oko proseka plata stanovnika. U Srbiji je to oko 300€ sa odstupanjem od 50€. Što su web sajtovi tehnički zahtevniji to su i skuplji. Agencije često naplaćuju visoke cifre za njihove web sajtove, ali to uglavnom zavisi od njihovih referenci, obima posla itd.
 • Obratite pažnju da sve dogovoreno ispišete na ugovor jer će tako obe strane biti zadovoljne na kraju.
 • Obratite pažnju da ne potrošite previše novca od planiranog jer u većini slučajeva agencije će Vam nuditit dodatke na web sajtu, kao što su kursna lista, vremenska prognoza itd. Morate odlučiti da li Vam se cena tog dodatka isplati.
 • Preporuka je i dalje jedan od najboljih načina da se uverite da li je agencija ili osoba dobra ili ne. Ukoliko imate kontakt nekog prethodnog klijenta pozovite ga i proverite da li je dizajner dobar ili ne.
 • Pitajte ih da li će te vi kasnije održavati taj web sajt ili agencija. Veliki broj agencija želi da nastavi saradnju sa Vama i da Vam naplaćuje usluge održavanja web sajta. Moderni web sajtovi imaju veoma jednostavne sisteme za održavanje sadržaja (ubacivanje novih strana, slika, galerija, tekstova itd.). Sav sadržaj na modernom web sajtu možete menjati i sami tako da ne morate plaćati agenciji (osim ako to eksplicitno ne želite). Troškovi održavanja web sajta kasnije mogu biti veoma visoki i neće Vam se isplatiti web sajt.
 • Veoma važno je da pitate da li web sajt nakon izrade prelazi u Vaše vlasništvo ili ostaje u vlasništvu firme. Svaka prava agencija vlasništvo web sajta mora prebaciti na Vas.
 • Pobrinite se da se hosting i domen registruju na Vaše ime. Nikako na ime agencije
 • Na kraju smatram da je veoma bitno da Vi kao klijent uživate u radu sa agencijom. Odgovorite iskreno sebi na pitanje: Da li mi se dopada agencija? Da li smatram da se ponašaju etički? Da li mi je prijatno dok razgovaram sa njima? Da li ispunjavaju svoje obaveze na vreme? itd...

Vaš web sajt je veoma bitna karika Vašeg poslovanja. Ispitujući agencije za izradu web sajtova veća je verovatnoća da će te izabrati pravog saradnika. Birajte agenciju koja će se zainteresovati za ono što radite, koja je voljna da sluša Vaše zahteve, koja se fokusira da Vam pomogne da ostvarite veći profit i koja će u okviru Vašeg budžeta i vremenskog roka izraditi kvalitetan web sajt za Vas.

Pratite nas:

Facebook icon Twitter icon Linkedin icon Google plus icon Rss icon

Želite profesionalan web sajt?

Predstavite biznis na pravi način!

Čekamo Vaš poziv!

IZRADA SAJTOVA SRBIJA

Detaljnije

Prijatelji sajta

Web Dizajn Srbija

Web Dizajn Srbija | Profesionalna i povoljna izrada sajta, sajt vidljiv na svim uredjajima - responsive dizajn, budite prvi na Googlu - odlična optimizacija sajta...

Yandex.Metrica