Optimizacija web sajta. Kako?

Objavio:

Najprihvaćenije objašnjenje šta je bitno za optimizaciju web sajta. Definisanje internet marketinga i ciljnog tržišta za Vaše internet poslovanje. Tehnička optimizacija web sajta. Sve ono što trebate da znate


Optimizacija web sajta. Kako?

Definisanje ciljeva internet marketinga - SEM

Pre nego što sasvim uđemo u temu Internet marketinga, moram da napomenem da se ne slažu svi profesionalci sa definicijom internet marketinga. Kao mlada nauka još uvek se polemiše o tome šta je tačno označava ovaj pojam.

Velike organizacije kao što su Forrester Research i Search Engine Marketing Proffesionals Organization veruju da je SEM povratna sprega izmedju Tehničke optimizacije web sajta SEO i plaćenog načina reklamiranja na internetu (Pay per Click - PPC). Tom definicijom se vodim i ja.

Kako optimizovati web sajt?

Definisanje ciljeva internet marketinga je potrebno, ali posebno treba obratiiti pažnju na proste stvari koje će Vaš sajt učiniti optimizovanim sa pretragu.

Predstavljam Vam kratak spisak trikova koji će pretraživači brzo primetiti na Vašem sajtu:

 • Upoznajte se optimizacijom web sajtova: Najvažnija komponenta SEM-a je da Vaš web sajt bude lako pronađen u rezultatima pretrage.
  Vaš web sajt mora imati naslov (eng. title),  ključne reči (eng. keywords) i opis sajta (eng. description). Upravo ove tri komponente omogućavaju pretraživaču da Vaš sajt pronalazi za određene ključne reči koje je korisnik napisao u pretraživač.

  Naslov web sajta
  Naslov web sajta predstavlja i naslov vašeg linka na pretraživaču kada isti pronađe Vaš sajt. Naslov treba biti primamljiv za korisnike i u desetak reči im objasniti šta na Vašem web sajtu mogu pronaći. Treba da sadrži naziv Vaše agencije ili firme kao i kratak opis Vaših usluga.

  Kjučne reči
  npr. Ukoliko se bavite izradom sajtova, Vaše klučne reči bi trebalo da budu: izrada sajta, izrada sajtova, izrada web stranica, internet... itd. Da pojasnim malo - Vi treba da predpostavite šta će korisnik koji Vas traži upisati u pretraživaču.

  Opis web sajta
  Opis se pojavljuje u pretrazi odmah ispod naslova sajta i u njemu kroz jednu ili dve rečenice objašnjavate čime se bavite. Trik je da u opisu upotrebite što je više ključnih reči a da napisano ne izgubi smisao za nekog korisnika koji će to pročitati.
  npr. za zadate ključne reči opis bi bio: Izrada sajta po najpovoljnijim cenama. Dozvolite agenciji Izrada sajtova Srbija da Vam pomogne u predstavljanju na internetu i napravi Vašu web stranicu po najmodernijim standardima.
  (kao što vidite kroz dve rečenice upotrebili smo 4 ključne reči)
 • Nakon što smo definisali naslov, opis i ključne reči moramo proveriti dal nam je web sajt odrađen po HTML standardima. Postoje razni web sajtovi na kojima možete proveriti validnost Vašeg HTML-a, a neki od njih su: http://validator.w3.org/, http://www.w3schools.com
  napominjem da svaku grešku koju prijavi validator treba otkloniti
 • Treća stavka je zastupljenost važnih tagova u sadržaju.

  H tagovi

  Na svakoj stranici bitno je da imate jedan H1 tag. Obično u njemu treba da bude naziv stranice, a da prva ključna reč bude upravo naziv te stranice. Npr. ako se stranica zove izrada sajta i prva ključna reč treba da bude izrada sajta. Sledeće 3 ključne reči poželjno je provući negde kroz h2 tagove i ukoliko je dobro napisan sadržaj to bi trebalo da bude to.

  Nabrajanja na Vašem web sajtu
  Sva nabrajanja u sadržaju na Vašem web sajtu trebalo bi da budu u UL tagu pa zatim u LI tagu.

  ALT tagovi
  Svaka slika u sadržaju Vašeg sajta trebala bi da ima definisan alt tag. Alt tag predstavlja opis slike jer pretraživači ne mogu da prepoznaju šta je na slici, tako da vi morate da napišete šta ta slika zapravo predstavlja.

  A tagovi
  Iz iskustva sam shvatio da pretraživači "vole" da svaka bitna ključna reč na Vašem sajtu ima svoju stranicu, na kojoj objašnjavate tu ključnu reč, odnosno da postoji neki sadržaj o istoj. Svakom linku postavite title osobinu jer je po validaciji to obavezno.
 • Linkovanje Vašeg web sajta sa drugim sajtovima je i dalje jedna od najvažnijih stavki za pretraživače. Pretraživači rankiraju Vaš web sajt po tome koliko poseta imate i po tome koliko drugih sajtova sadrži link ka Vašem web sajtu. Da pojasnimo malo šta pokušavam da objasnim. Neki pretraživač (Google, Yahoo, Bing...) rangira Vaš sajt po tome koliko se posetioci odnosno korisnici zadržavaju na njemu. Složićete se da ukoliko se korisnik zadrži duže na Vašem sajtu, Vaš sadržaj je koristan za korisnika, a samim tim Vam i pretraživači otvaraju put ka vrhu rezultata pretrage. Kada neki drugi web sajt postavi link ka Vašem sajtu to znači da cela ta web stranica smatra da je Vaš sadržaj verodostojan. Ukoliko web stranica ,na kojoj se nalazi link ka Vašem sajtu, ima veliki rejting kod pretraživača, utoliko će se rejting Vašeg sajta povećati.
  Linkovanje sa drugim web sajtovima treba da Vam bude prioritet nakon završetka tehničkog dela optimizacije. Socijalne mreže su najbolji primer za to.
 • Optimizacija web sajta ništa ne vredi bez statistike i praćenja rezultata Vašeg rada. Najbolji alat za statistiku web sajta je Google Analytics. To je google-ov alat koji će Vam omogućiti da pratite posete Vašem sajtu, da pratite koliko su Vam efektivne ključne reči, koje stranice su Vam najposećenije itd... Ovu alatku smatram pod obaveznom za svaki web sajt.
 • Poslednja stavka optimizacije web sajta i internet marketinga nije baš omiljena, ali je sve više neizbežna. To je "uplata po kliku" promovisanje Vašeg sajta ili u orginalnom nazivu Pay Per Click Advertising. Zbog sve više web sajtova koji se bave istom temom ili istim poslovanjem, dolazi do toga da više sajtova imaju i ključne reči i slične sadržaje itd. Ukoliko ste novi na internet tržištu veoma Vam je teško izboriti se sa nekim web sajtom koji je na internetu već neko vreme i već poseduje neko poverenje pretraživača koje Vaš web sajt treba da "pretekne". Direktno plaćanje pretraživaču će Vam u tome pomoći. Opširnije o tome obradili smo u temi Pay Per Click Advertising

Ovo je samo početak optimizacije i internet marketinga

Ovi saveti će Vam pomoći samo da počnete i zaplovite u svet internet marketinga. Ova sfera nauke je u stalnom razvitku i zahteva stalno izučavanje materije. Za kraj ovog članka želim samo da Vam poručim da postavljate sadržaj koji će korisnike zanimati, tj da pokušate da razmišljate kao Vaše ciljno tržište. Englezi imaju sjajnu poslovicu: WALK IN CUSTOMER SHOES.

 

Pratite nas:

Facebook icon Twitter icon Linkedin icon Google plus icon Rss icon

Želite profesionalan web sajt?

Predstavite biznis na pravi način!

Čekamo Vaš poziv!

IZRADA SAJTOVA SRBIJA

Detaljnije

Prijatelji sajta

Web Dizajn Srbija

Web Dizajn Srbija | Profesionalna i povoljna izrada sajta, sajt vidljiv na svim uredjajima - responsive dizajn, budite prvi na Googlu - odlična optimizacija sajta...

Yandex.Metrica